Veres Zsolt – H.M.S. Agamemnon

A makettet Veres Zsolt barátunk készítette 2012 és 2019 között. A cikkben egy kis történelem, és a készítés folyamatáról készített galéria.

A hajót Henry Adams, Bucklers Hard tervei alapján építették 1777 és 1781 között. Az akkori értéke 38,303 font volt. HMS Agamemnon a Royal Navy egy 64 ágyús, harmadosztályú sorhajója. Harcolt az amerikai függetlenségi háborúban, a francia forradalom alatt és a napóleoni háborúban.

Leghíresebb kapitánya Lord Nelson aki 1793 januárjától 3 év és 3 hónapot szolgált a hajón. Nelson távozása után részt vett a hírhedt 1797-es Spithead és a Nore lázadásának letörésében, és jelen volt 1801-ben az első Koppenhágai csatában.

A hajó gyakran javításra szorult és annak ellenére, hogy Nelson kedvelte, valószínűleg kiselejtezik, ha  1802-ben Franciaország nem kezdi újra a háborút. Harcolt a Trafalgari csatában és 1805 október 21-én megadásra kényszerítette a spanyol négy ágyúsoros Santisima Trinidaddot. Az  Agamemnon később dél-amerikai partjainál, Brazíliában teljesített szolgálatot.

1809 júniusában hajótörést szenvedett egy feltérképezetlen sekély részen, a  River Plate torkolatánál. A közelmúltban megtalálták a roncs maradványait, és számos leletet hoztak a felszínre, köztük a hajó egyik ágyúját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .